Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Japon Uzman Yoshinori Moriwaki: “Yüzde 15 Fazla Ödeyerek Hayatta Kalın”

Balçova Belediyesi’nin davetlisi olarak

Balçova Belediyesi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Japon Mühendis Yoshinori Moriwaki, deprem gerçeğiyle yaşamanın yollarını anlattı. Moriwaki, binalarda sismik izolatör (kauçuk sistem) kullanımının hayat kurtarabileceğini ve bunun inşaat maliyetlerini sadece yüzde 15 artıracağını belirtti.

“Deprem Değil, Bina Öldürür”

Moriwaki, Kahramanmaraş depreminin ikinci yıldönümünde düzenlenen seminerde, Türkiye’nin tanınmış deprem uzmanı Merhum Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’yı andı. Işıkara’nın “Deprem değil, bina öldürür” sözünü hatırlatan Moriwaki, “Sağlam binalar yaparsak hayatta kalabiliriz. 2020 İzmir depreminde yıkılan binalarda deniz kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Bu, kabul edilemez bir hata. Sismik izolatörlerle inşa edilen binalar, depremde çok daha dayanıklı olacaktır. Bu sistem, inşaat maliyetlerini sadece yüzde 15 artırıyor. Yüzde 15 fazla ödeyerek hayatta kalmak, paha biçilemez bir yatırım” dedi.

Santorini Depremleri ve Türkiye’ye Olası Etkileri

Moriwaki, son dönemde Yunanistan’ın Santorini Adası açıklarında yaşanan depremlere de değindi. Bölgede 10 günde 770’ten fazla deprem meydana geldiğini belirten Moriwaki, “Bu bölgede önümüzdeki 6 hafta içinde 7 ile 7.5 şiddetinde bir deprem olabilir. Santorini, Bodrum’un karşısında yer alıyor ve 171 kilometre mesafede. Böyle bir deprem, Bodrum, Marmaris, Muğla ve Datça’da şiddetli hissedilebilir. Tsunami riski de var ancak Türkiye kıyılarında 1 metreyi geçmeyecek dalgalar oluşabilir. İzmir için ise tsunami tehlikesi yok” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Kabul Edilmeli”

Türkiye’nin dünyada en çok deprem yaşanan ülkeler sıralamasında 6. sırada olduğunu hatırlatan Moriwaki, deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. 35 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve kendisini Türk gibi hissettiğini söyleyen Moriwaki, “Türk bir mimar ve mühendis olarak utanıyorum ve üzülüyorum. Türkiye’de büyük depremler olmamasına rağmen can kaybı bakımından dünyada 3. sıradayız. ‘Allah korusun’ demek depremleri engellemiyor. Deprem, güneşin doğumu kadar doğal bir olay. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalı ve önlem almalıyız” ifadelerini kullandı.

Japonya’dan Örnekler ve Türkiye’ye Tavsiyeler

Japonya’nın depremle yaşamayı öğrendiğini belirten Moriwaki, ülkesinde cep telefonlarına deprem uyarı sistemi kurulduğunu, doğalgaz hatlarının otomatik kapandığını ve hızlı trenlerin durduğunu anlattı. Japon halkının ayda bir kez deprem tatbikatı yaptığını kaydeden Moriwaki, Türkiye’de de yılda bir kez olsa benzer tatbikatların yapılmasını önerdi.

Moriwaki, yazdığı “Deprem Rehberi” adlı çizgi romanda, deprem anında oluşabilecek yaşam üçgeni için gerekli malzemeleri de sıraladı: Su şişesi, toz maskesi, tuz, çikolata ve metal düdük. Ayrıca, deprem çantasının evin giriş kapısının yanına konulması gerektiğini ve deprem anında merdivenlerin kullanılmaması gerektiğini hatırlattı.

Seminer, Atatürk’ün “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözüyle sona erdi. Etkinliğin ardından Balçova Belediye Başkan Vekili Korcan Uçman, Yoshinori Moriwaki’ye ve Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği temsilcisi Hatice Ekinci’ye fidan sertifikası takdim etti.