Geçtiğimiz hafta ABD petrol rezervlerine yönelik yeni kararlar alacağı haberini duyurmuştu. Bu haberin etkileri haftanın başlangıcında geçen hafta görülen yüzde 13’lük düşüşün izlerini hissettirdi. ABD ham petrol fiyatı 4 Nisan Pazartesi günü 100 doların altında bir seviyede işlem gördü. Brent petrol satış fiyatı ise 104 dolar seviyelerinde ilerliyor.
Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 105 dolar üzerinden işlem görmeye devam ediyor. Piyasalarda yaşanan ani düşüşün nedeni olarak ABD’nin petrole yönelik izlediği stratejik politika olduğu söyleniyor.
Uluslararası Enerji Ajansı Bu Hafta Açıklama Yapacak!
Amerika’nın da içinde bulunduğu petroldeki yeni strateji kararına Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) içerisinde yer alan 31 ülkede dahil oldu. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından alınacak kararlar doğrultusunda belirlenen rakam ve ne zaman piyasalarda yerini alacağı bu hafta yapılacak açıklama ile duyurulacak.
Öte yandan Brent petrol 105,79 ile 107,53 dolar arasında direnç rakamını koruyor. 104,05 ile 102,31 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak görülüyor.
Petroldeki Düşüşün Etkeni Neydi?
Piyasalarda yaşanan arz endişesi durumu petrol fiyatlarını anlık olarak yükseltiyordu. Geçtiğimiz hafta düşüşe başlayan petrol fiyatlarındaki en önemli düşüş nedeni Amerika’nın aldığı yeni strateji kararı oldu. Bunun yanı sıra Yemen’de Yemen hükümeti ile Husiler arasında 2 aylık ateşkes antlaşması imzalanma kararı alındı. Bu anlaşma piyasalardaki petrol fiyatlarına yönelik arz endişesini de dindirdi.
Covid-19 Endişesi Fiyatları Aşağı Yönde Etkiliyor!
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Yemen temsilcisi H.Grundberg, Yemen hükümeti ve husiler arasındaki kara, deniz ve hava operasyonlarını durdurmayı kabul ettiğini açıkladı. Grundberg yaptığı açıklamada her iki tarafın önceden belirlenmiş ticari noktalara uçuşu yeniden gerçekleştirilebileceği yönünde tarafların anlaştığını belirtti.
Yaşanan bu durum petrol fiyatlarına düşüşle yansırken Çin’in Şangay şehrinde Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan sokağa çıkma yasağı petrol tüketimindeki talepte düşüklüğü arttıran bir etken oldu.