Son zamanlarda ev fiyatlarında artan maliyetten kaynaklı yaşanan büyük artış kiralık ev bulabilmeyi de zor hale getirdi. Özellikli İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde kiralık ev bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bulunan kiralık evler için istenen fiyatlardaki artış var olan potansiyel evlere talip olan kiracıları da zor durumda bıraktı. Kiralık maliyeti en fazla olan ilçeler hangileri oldu? Gayrimenkul piyasalarında son durum ne oldu?
Konut arzında beklenen talebin daha gerisinde kalması gayrimenkul sektöründe maliyetleri artırdı. Fiyatları artan kiralık ve satılık konutları erişim sağlamak gitgide zorlaştı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde ev bulabilmek lüks haline geldi. Bulunan evler kapanın elinde kaldı. Yaşanan bu durum üzerine Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı piyasadaki konut fiyatlarına yönelik son durumu ve geleceğe dönük beklentilerini anlattı.
Kiralık Ev Fiyatları En Çok Hangi İllerde Daha Yüksek Oldu?
Genel Müdür Özelmacıklı konuşmasında şu sözleri ifade etti: “Fiyatlarda yaşanan artışta azalma yaşandığını dile getirebiliriz. Ancak tam anlamı ile netleşen bir fiyat grafiği bulunmuyor. Bu durum talepte artış yaşanması ancak arzın sınırlı oluşu ile bir denge profili oluşturamıyor. Fiyatlarda artış süreci devam ediyor” dedikten sonra en çok artış yaşanan illeri de sıraladı. Özellikle İstanbul’da Sarıyer, Gaziosmanpaşa, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçelerinde en çok kira artışı görülen kiralık evler tespit edildi.
Ankara’da ise Yenimahalle, Etimesgut, Keçiören, Çankaya ve Akyurt ilçeleri kiralık fiyatlardaki artışlarda önplandaydı.
İzmir’de Selçuk, Urla, Dikili, Seferihisar ve Foça ilçeleri en pahalı kiralık evlerin bulunduğu yerler arasında yerini aldı.
Kiralama Süreci Nasıl İlerliyor? Kiralık Evler Alıcı Bulabiliyor mu?
Gelinen noktada ev sahipleri ve pek çok emlakçı açık arttırma yöntemini kullanarak kiralamaya başvurduğu söylentilerine yönelik Özelmacıklı; “Böyle bir durum ile şu anda karşılaşılmadığın”ı ifade etti. “Hak edilen ve doğru olan bir aracılık hizmeti sunmak problemleri çözüme kavuşturacaktır.
“Kiralık ev fiyatları yüksek olsa da piyasaya sunulan ilanlarda ortalamanın altında bir sayı söz konusu. Kiralama süreci hızla ilerliyor. 3-5 gün içerisinde yayına konmayan ilanlar dahi hemen alıcı buluyor. Mal sahibi ya da kiracı olan kişi evi tahliye etmeden hemen önce kiralama aracılık sözleşmesi yapılıyor” yorumunda bulundu.
Büyük İllerin Yıllık Kira Bedeli Ne Kadar Arttı?
İstanbul’da kiralık ev fiyatlarında genel yıllık ortalamaya bakıldığında yüzde 120 seviyesinde bir artış farkedildi. Metrekareye göre kira bedeli ortalama 45 TL seviyesini buldu.
Ankara’da ise artış seviyesi İstanbuldan biraz daha azdı. Yüzde 10 seviyelerinde kalan Ankara’daki kiralık yıllık artış bedeli metrekare kira bedeli 25 TL seviyesini buldu.
İzmir’de ise artış ortalaması yüzde 75 seviyelerinde 7 metrekare kira bedeli ise 30 TL civarında gerçekleşti.