Küresel gıda krizi tüm dünya piyasalarına etkisi altına aldı. Gıda ve Tarım örgütü fiyat endeksi raporlarında aylık artış yüzde 12.6’ya ulaştı. Tarihi rekor kırıldı. Yıllık olarak bu oran yüzde 33.6’ya yükseldi.
Mart ayı ortalamalarına bakıldığında gıda fiyatlarında 159,3 puan seviyesinde artış görüldü. FAO gıda fiyat endeksi sonucuna göre 1990 yılından beridir böyle bir rekor görülmemişti.
Son dönemlerde özellikle tahıl ürünleri başta olmak üzere et, bitkisel yağ ürünleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Açıklanan rapor bu durumu doğrularken özellikle şeker ve süt ürünlerinde yaşanan artış diğer kademelerden daha fazla oldu.
Hububat Ürünlerinde Tarihi Fiyat Rekoru
FAO hububat fiyat endeksi rakamları açıklandı. Mart ayında yüzde 17,1 oranında artış gösterdi. Bu seviye 1990 yılından beri görülmeyen bir rekor rakamı oluşturdu. Özellikle Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş süreci tahıl ürünlerinde fiyat baskılamasını ortaya çıkardı. Karadeniz Bölgesinde yaşanan ihracat kaybının etkileri küresel anlamda buğday fiyatlarını daha kötü bir hale getirdi.
Buğday ve Mısır Fiyatları Arttı! Pirinç Geriledi!
Amerika’da buğday fiyatları Mart ayında keskin bir yükseliş ile yüzde 19,7 oranında artış gösterdi. Uluslararası tahıl fiyatları Mart ayı yüzdesi 20,4’de çıktı. Bu artış Mısır arpa fiyatlarını da etkiledi. Dünya çapında mısır fiyatları yüzde 19,1 oranında artış gösterdi. Pirinç fiyatları ise sınırlı bir değişim alanında bir önceki yılın değerleri düşünüldüğünde yüzde 10’un altında kaldı.
Bitkisel Yağ Ürünlerini Petrol Fiyatları Olumsuz Etkiliyor
Bitkisel yağ kategorisinde de durum farklı değildi. Mart ayı verileri açıklandı. Gıda ve Tarım örgütü bitkisel yağ fiyat endeksi yüzde 23.2 oranında artış yaşandığını kaydetti. Bu 248.6 puan demekti. Bu durum uzun süredir görülmeyen rekor rakamları ortaya çıkardı. Dolaylı yoldan ayçiçeği, hurma, koza ve soya yağı da etkilendi. Uluslararası anlamda yağ fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden birisi sürekli olarak değişen petrol fiyatları oldu.
Süt ve Süt Ürünleri Küresel Talebi Karşılayamıyor
Süt ürünlerine yönelik yaşanan artış FAO fiyat endeksinde göz önüne serildi. Mart ayı aylık artış yüzde 2.6 oldu. Yıllık ise bu durum yüzde 23.6’ya ulaştı. Toplamda 145.2 puanlık bir artış yaşandı. Piyasalarda üretimdeki darlık süt ürünlerinde fiyat yükselişine neden oluyor. Özellikle Batı Avrupa’nın içinde bulunduğu talep süreci peynir fiyatlarında da büyük artışa neden oldu.
Et ve Et Ürünlerinde En Zirve Nokta
Et ürünleri Mart ayı endeksine göre yüzde 4.8 oranında artış gösterdi. Bu 120 puana denk geliyordu. Tüm zamanların en yüksek et fiyatı seviyesine ulaşıldı.