2023 Öğretmen Atamaları Açıklaması: Her Okulda Bu Branştan 1 Öğretmen Olacak.

2023 Öğretmen Atamaları Açıklaması: Her Okulda Bu Branştan 1 Öğretmen Olacak.

2023 Öğretmen Atamaları Açıklaması: Her Okulda Bu Branştan 1 Öğretmen Olacak.

Bakan Özer’den Rehber Öğretmen Açıklaması! Her Okula 1 Rehber Öğretmen Verilecek

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İçişleri bakanlığı ile bir seferberlik içerisinde olduklarını belirterek, bağımlılıkla ilgili çalışmalarını aktardı. Konuşmalarında; bağımlılık ile ilgili farkındalık kazandıracak eğitimle 25 milyon vatandaşa ulaşacaklarını ve bu nedenle 2023 öğretmen atamasında her okulda en az 1 tane rehber öğretmen olacak şekilde rehber öğretmenlere öncelik verileceğini açıkladı.

Gölbaşı Mogan Uygulama Oteli'nde düzenlenen “Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı Çalıştayı” programında konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimin toplumdan bağlarının kopartılmaması gerektiğini ifade ederken, özellikle son zamanlarda basında da akran zorbalığı ile ilgili görülen olaylara değindi. Bakan Özer, Türk eğitim sisteminin devasa bir yapısı bulunduğunu 19 milyon 150 bin öğrencinin ve 1 milyon 200 milyon öğretmenin yer aldığını belirtti.

Sağlıklı Ve Güvenilir Okul İklimi Sağlanacak

Bakan Özer, bakanlık olarak okullara çok ağırlık verildiğini ve eğitim politikalarının retorik olmaktan öteye geçmek için okullara sirayet etmesi gerektiğini ifade etti. Özer, bu nedenle 2022'de tamamlanan ve 2023'te yapılacak projelerde okula direkt ağırlık verildiğini, sağlıklı ve güvenilir bir okul iklimi inşa edilmesi üzerinde durulduğunu belirtti.

Sağlıklı ve güvenilir bir okul ikliminde maksimum verim elde edileceğini ifade eden Bakan Özer, akran zorbalığı ve okulda şiddet gibi problemlerin ortaya çıkmasını engelleyecek bir sistem geliştireceklerini açıkladı.

Bağımlılıkla ilgili seferberlik başlattıklarını da ifade eden Özer, özellikle atamalar konusunda da öncelikle 2 ay içerisinde yani Şubat sonuna kadar 19 milyon öğrenciye ve 5 milyon veriye ulaşacak şekilde 25 milyon toplam vatandaşa bağımlılık ile ilgili farkındalık kazandırılacağı konusu üzerinde durdu. Bu çalışmalar bağlamında Bakanlık tarafından rehber öğretmen ihtiyacının karşılanması için de 2023 öğretmen atamalarında her okulda en az 1 tane rehber öğretmen olacak şekilde rehber öğretmen atamalarına öncelik verileceğini ekledi.

''Her atamada öncelik verdiğimiz alanlar var. 2022 yılında 20 bin atamanın 7500'ünü okul öncesine ayırmıştık. Öyle bir politikamız var. Bağımlılıkla mücadelede önemli bir seferberlik başlattık. Bu da rehber öğretmen ihtiyacını beraberinde getiriyor. 2023 öğretmen atamasında rehber öğretmenlerimizi her okulda en az 1 tane olacak şekilde planlıyoruz.''

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çocuk ve gençleri çeşitli risklerden korumak, iletişim becerilerini geliştirmek, duygularını tanıyıp sağlıklı yollarla ifade etmelerini sağlamak için gelişimsel önleyici ve iyileştirici rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri sunulmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Bakan Özer'in katılımıyla Bakanlığa akran zorbalığını önlemeye yönelik farkındalık kazandırmak amacıyla "Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı" konulu bir çalıştay düzenlendi. Ankara Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen çalıştayda akademisyenler başta olmak üzere İzmir'den Diyarbakır'a, Trabzon'dan Gaziantep'e uzanan çok sayıda farklı ili temsilen farklı tür ve kademelerden okul/kurum yöneticileri ile rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar da hazır bulundu.

Çalıştayda konuşan Bakan Özer, eğitimde ortaya çıkan konuların okuldan öte okul dışı faktörlere de bağlı olduğunu belirterek "Eğitimde okul dışı faktörler, okuldaki performansın ana belirleyicilerinden biridir çünkü yaşam bir bütündür. İnsanın var olduğu her noktadaki temaslar insanı sürekli şekillendirmekte ve dönüştürmektedir. İşte hepimizin malumu, akademik başarıları belirleyen, özellikle eğitimin ilk kademelerinde belirleyen şey, bizatihi okulun kendisi değil, okul dışı faktörler ve ailelerin sosyoekonomik seviyesidir." ifadesini kullandı.

Özer, bu sebepten dolayı çocukların ailelerinden okula taşıdığı kültürel ve sosyal sermayenin etkileri üzerine çalışıldığını kaydederek "Çocuğun okula, ailesinden taşıdığı kültürel ve sosyal sermayesinin etkisini minimize edebilmek için Bakanlık olarak okul öncesi seferberliğini uygulamaya soktuk. Çünkü biliyoruz ki okul öncesi eğitime erişenlerle erişmeyenler arasında çok ciddi bir fark var." dedi.


Özer şöyle devam etti: "2000'li yıllarda beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 11'di. Yani yüzde 89'u okul öncesi eğitime erişemiyordu. Kimler erişebiliyordu? Sosyoekonomik seviyesi güçlü olan ailelerin çocukları erişiyordu. Erişemeyenler birinci sınıfa geldiği zaman hazır bulunuşluklarında ciddi bir fark ortaya çıkıyor ve eğitim sistemi o farkları telafi edecek mekanizmalarını inşa edemediği müddetçe, öğretmenlerin o farkları minimize edecek farkındalığını artırmadığımız müddetçe o farklar giderek büyüyor. Nerede ortaya çıkıyor? PISA'da, 15 yaşta okuduğunu anlama, matematik ve fen okuryazarlığı araştırmasını yaptığınız zaman lisede, liseler arası başarı farkında ortaya çıkıyor. Hemen odaklanıyoruz. Demek ki lisede bir problem var. Hayır, lisede problem yok. Problem, okul öncesinde... İşte gelişmiş ülkeler artık okul öncesini bırakın üç beş yaş aralığını, 'Sıfır üç yaşta neler yapılabilir?'... Buna bakıyorlar. Okul öncesi eğitimi, okulun dışındaki parametreleri de dikkate alan sosyal politikalarla desteklediğimiz zaman, hem akademik başarı hem akran zorbalığıyla ilgili, şiddetle ilgili, mesafeler alabilme imkânına sahibiz."


Tüm kademeler için farkındalık programları ve etkinlikler hazırlandı

Diğer taraftan, akran zorbalığı konusunda tüm öğrencilere yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlayan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri için farkındalık programları ve etkinlikler hazırlandı. Bu konuda kuramsal bilgilerin yer aldığı rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara yönelik bilgilendirici kitapçık ile rehber öğretmen/psikolojik danışmanların okullarda tüm öğretmenlere ve velilere uygulayabileceği her kademeye özgü sunu içerikleri oluşturuldu.



Ayrıca akran zorbalığına uğrayan ve akran zorbalığına maruz kalan öğrencilerin baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik olarak ayrı ayrı ve her kademeye özgü psiko-eğitim programları geliştirildi. Programların dışında da öğretmen ve velilere yönelik afiş, bülten ve broşürler düzenlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.