İsveç'ten Şaşırtıcı Açıklamalarİsveç'te Kur'an-ı Kerim Yakma Eylemi Sonrası Gerilim Tırmanıyor!

Türkiye tarafından tepkiler yükselirken, İsveç kanadında ise şaşırtıcı açıklamalar yapılması sorunun büyüme ihtimalini ortaya çıkardı.

İsveç'ten Şaşırtıcı Açıklamalarİsveç'te Kur'an-ı Kerim Yakma Eylemi Sonrası Gerilim Tırmanıyor!

Türkiye-İsveç Arasında Sorun Büyüyebilir

Uzun bir dönemdir Türkiye ile İsveç arasında NATO üyelik görüşmeleri sürdürülse de İsveç ve Danimarka vatandaşlığı bulunan aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan isimli siyasetçinin dün Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakma eylemi yapmasıyla gerilim giderek tırmandı.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Finlandiya ile birlikte İsveç NATO üyeliği talebinde bulunurken, İsveç ve Türkiye arasında uzun süredir bu konu üzerinde duruluyor. Türkiye, İsveç'in terörle mücadelede işbirliği yapmadığı üzerinde dururken, geçtiğimiz aylarda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu iki ülkenin üyeliğine çekimser yaklaşsa da 2022 Haziran ayı İspanya toplantısında ikna çalışmaları sağlanarak bir süreç başlatılmıştı.

Sürecin başlaması sonrasında Türkiye'nin bazı talepleri halen yerine getirilmemiş olmakla birlikte dün İsveç Türkiye Stockholm Büyükelçiliği önünde Rasmus Paludan isimli aşırı sağcı siyasetçi tarafından Kur'an-ı Kerim yakılmasıyla gerilim çok yüksek bir noktaya ulaştı.

İsveç'ten Şaşırtıcı Açıklamalar

İsveç'te gerçekleştirilen bu kirli eylem sonrasında Türkiye ve İslam dünyası tepkilerini ortaya koyarken, dünya basınında eylem İsveç'in NATO'ya girmesi için Ankara'nın desteğine ihtiyaç duyduğu dönemde tansiyonu yükseltmesi yorumuyla karşılandı. Twitter üzerinde bir açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Bistroom ise çok geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğüne sahip olduklarını, fakat bu durumun İsveç hükümeti ya da kendisinin bu yanlış fikirleri desteklediği anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Eylem İzninde Şaşırtıcı Bahane

Dünyayı sarsan eylem sonrasında Rasmus Paludan tarafından bir açıklama yapılmamak ile birlikte polise eylem yapma izni için başvuru yaparken, protestosunun İslam ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ifade özgürlüğüne müdahale etme çabasına karşı olduğunu belirttiği öğrenildi. Eylem sonrasında birçok ülkeden de tepkiler gelirken Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde eylem kınandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.