Dünya genelinde, 2021 yılında kripto para piyasasında görülen dev ralli ile birlikte kripto paralara karşı düzenleme çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Birçok ülkede devam eden regülasyon çalışmalarında gözler ilk olarak ABD’ye çevrilmiş olsa da gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerde kripto paralar adına ne tür adımlar atılacağı da merak ediliyor. Özellikle Mayıs ayında yaşanan UST ve LUNA çöküşü sonrasında atılacak olan düzenleme adımları merak edilirken, sabit coin’ler ile ilgili önemli bir adım Japonya’dan geldi. Japonya hükümeti, Terra blok zincirinde yaşanan çöküşün ardından yeni sabit coin yasalarını yürürlüğe sokmak için kolları sıvadı.
Japonya Sabit Coinler İçin Harekete Geçti
Japonya hükümeti sabit coinleri içeren yasa tasarısında çalışmalarını hızlandırdı. Ülkede, değerleri belli bir itibari para birimine sabitlenmiş olan ya da belli bir algoritma ile stabilize (algoritmik stablecoin) edilmiş olan sabit coinlerin piyasaya sürülmesi sürecine ilişkin mevzuat hazırlanıyor. Japonya’nın yerel medya kuruluşlarından biri olan Nikkei, 3 Haziran Cuma günü, Japonya parlamentosunun bankacılık dışı kurumlar tarafından piyasaya sabit coin sürülmesini yasaklayan yasa tasarısını onayladı.
Hangi Şirketler Sabit Coin Üretebilecek?
Parlamentoda onay verilen söz konusu yasa tasarısında, sabit coinlerin piyasaya sürülmesinde hangi kurum ve kuruluşların hak sahibi olabileceği belirtildi. Buna göre sabit coinlerin piyasaya sürülmesinde ancak Japonya’daki lisans sahibi bankalar, kayıtlı olan para transfer acenteleri ve tröst şirketleri hak sahibi olabilecek. Bunun dışındaki kurum ve kuruluşlar, şirketler piyasaya Japonya’da sabit coin süremeyecek.
Yatırımcıların Korunması Hedefleniyor
Japonya parlamentosunda gündeme gelen mevzuat öte yandan finansal kurumların bu tür dijital varlıkları piyasaya sürebilmeleri için yeni bir kayıt sistemi de istiyor. Bir tedbir olarak uygulanan bu düzenlemeye göre yatırımcılar, finansal sistemin sabit coin risklerinden korunacak. Raporda ayrıca sabit coin piyasasının 20 trilyon yen (yaklaşık 150 milyar dolar) artış gösterdiği de belirtiliyor.